fbpx Digitalizace archivu HC DYNAMO PARDUBICE | EXON
Digitalizace archivu HC DYNAMO PARDUBICE

Digitalizace archivu HC DYNAMO PARDUBICE

Hokejový klub Dynamo Pardubice poptával naskenování archivu, který je plný fotografií, novinových výstřižků, brožur a kronik, které se váží k historii klubu přibližně od roku 1957.

Cílem bylo tyto cenné materiály zachránit, zálohovat v elektronické podobě a zpřístupnit pro budoucí generace. Jen fotografií bylo více jak 38.000 ks. Případová studie v PDF ke stažení.


Požadavky na digitalizaci


    Digitalizace dokumentů: Fotografie, vázané výstřižky, brožury a časopisy.

    Převzetí dokumentů ve stanoveném termínu: Přeprava dokumentů na místo provedení digitalizace.

    Skenování dle parametrů a úprava obrazových souborů: TIFF, min 24 bitů, 400 DPI a vyšší, ořez cca 1 mm vně okraje dokumentů, narovnání dle řádků textu.

    Konverze obrazových souborů pomocí OCR do textové vrstvy pro možnost fulltextového vyhledávání v digitalizovaných souborech.

    Požadavky: Čitelnost digitálního dokumentu, členění dokumentů na fyzických médiích, převod do formátu PDF, přehledná struktura archivu v elektronické podobě.

Článek od společnosti EXON.

Soubor ve formátu TIFF v originální kvalitě (40,4MB) můžete stáhnout.


Ukázka digitalizace archivu hokejového klubu

Článek od společnosti EXON. Článek od společnosti EXON. Článek od společnosti EXON. Článek od společnosti EXON. Článek od společnosti EXON. Článek od společnosti EXON. Článek od společnosti EXON. Článek od společnosti EXON.

Soubor ve formátu TIFF v originální kvalitě (43,5MB) si můžete stáhnout.


Digitalizace na knižních skenerech i2S


Skenování probíhalo na planetárních skenerech i2S CopiBook formátu A2 a A1 a velkoformátovém skeneru i2S SupraScan, které jsou určeny k digitalizaci kulturního dědictví s maximální šetrností k historickým předlohám. Skenery zajišťují zachování původní kvality originálních podkladů, které jsou digitálně archivovány pro budoucí hokejové generace.


OCR vrstva pro možnost vyhledávání

Projekt nebyl pouze o naskenování dokumentů. Aby bylo možné s digitalizovanými časopisy dobře pracovat, je vhodné je opatřit textovou vrstvou, aby bylo možné v nich vyhledávat. Jednoduše řečeno: naskenované dokumenty jsou následně zpracovány ve specializovaném software, díky kterému se nad dokumentem strojově vytvoří textová vrstva, aby bylo možné v nich fulltextově vyhledávat.


 

Pro více informací nás kontaktujte