fbpx Skenováním digitalizace nekončí | EXON
Zpět na seznam článků Rady a Tipy z digitální kanceláře
Skenováním digitalizace nekončí

Skenováním digitalizace nekončí

Pro časopis IT systems jsme v rámci PR připravili článek na téma: "Skenováním digitalizace nekončí." Pojmy digitalizace a skenování se často nerozlišují a považují se za totožné termíny. Ve skutečnosti je ale skenování pouze prvním krokem k dalšímu zpracování dokumentu. I když se tedy často hovoří o digitalizaci dokumentů, smyslem není pouze dokumenty digitalizovat (nafotit/naskenovat), ale připravit je tak, aby s nimi bylo mož­né následně pracovat v systému DMS.

Celý článek je k dispozici na webu IT Systems.


Skenování je první fáze digitalizace

Digitalizace je komplexní proces zpracování dokumentů od naskenování fyzického dokumentu, přes vytě­že­ní, pojmenování, opatření metadaty až po export do DMS. Posláním digitalizace je provést maximum operací před vložením naskenovaných dokumentů do systému DMS nebo elektronického archivu. V článku jsme se věnovali:

  • Jak celý proces digitalizace probíhá a její různorodost.
  • Rozdíl digitalizace z pohledu typu dokumentu: firemní dokumenty, velkoformátové a specifikace v případě digitalizace knih.
  • Jak probíhá příprava na skenování: převzetí fyzických dokumentů, roztřídění, rozčlenění na typy dokumentu a formátu. Rozešití a odstranění sponek. Využití automatické separace pomocí např. čárových a QR kódů.
  • Pojmenování dokumentů z hlediska budoucí manipulace s digitálním dokumentem.
  • Jak se vytváří metadata, proč je nepodceňovat a k čemu slouží v DMS systému.
  • K čemu slouží OCR vrstva a proč je důležité ji nepodceňovat, např. z pohledu následného fulltextového vyhledávání?
  • Jak pracovat s papírovými fakturami v moderních technologiích. Jak fungují vytěžovací nástroje.
  • Jak se následně pracuje s dokumenty v DMS systému? Pokud je první fáze digitalizace využita na maximum, můžeme s dokumenty pracovat tak, jako kdyby vznikly v elektronické podobě přímo v DMS systému. V článku jsme vybrali zásadní funkce pro naskenované dokumenty: vyhledávání, provázanost, workflow a nástroje spolupráce.
  • Porovnali jsme možnosti, zda skenovat vlastními silami nebo outsourcovat. U větších objemů je určitě vhodné outsourcovat. Pro a proti naleznete v článku.

Elektronizace pomalu nahrazuje fyzické papíry. S takřka expo­nen­ci­ál­ním nárůstem datových schránek (více jak 1,4 milionu) a příchodem bankovní identity bude tento trend rozhodně pokračovat. Nicméně s fyzickými dokumenty se setkáváme dnes a denně a je vhodné s nimi efektivně pracovat. A jak digitalizujete dokumenty u vás?

Článek pro IT Systems,

autor článku: Petr Polanský ve spolupráci s kolegy, vydání 3/2022.


 

Více článků od společnosti EXON